Wie kent het kerstliedje niet? Oh dennenboom, oh dennenboom, wat zijn je takken wonderschoon! En hoewel dit hartstikke waar is, heeft een dennenboom op zich vrij weinig met kerst te maken. De bomen die wij allemaal zo vrolijk versierd in huis hebben staan, zijn namelijk sparren. Het verschil is vrij makkelijk te zien. Sparren hebben vrij korte naaldjes, die allemaal apart aan de takken vastzitten. Dennen hebben veel langere naalden, afhankelijk van de soort kunnen ze wel tot 20 cm lang worden. Deze lange naalden zitten allemaal per twee of drie verpakt aan de takken vast.

Voor het oude gezondheidscentrum, aan de Amstelveenstraat, staat een prachtige grote Corsicaanse den. Toen ik daar een aantal jaar geleden nog vaak moest zijn, voor het consultatiecentrum, was dat altijd een mooi moment om met de kinderen dennenappels te rapen. Die kan je bijvoorbeeld mooi schilderen en met een lintje in de kerstboom hangen. De Corsicaanse den is een soort die oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied komt. Hij kan 15 tot 30 meter hoog worden. De naalden kunnen 12-18 cm lang worden en de kegels zijn 3-9 cm lang. Het is een soort die in Nederland wordt aangeplant.

Over de oorsprong van de kerstboom gaan verschillende verhalen de ronde. Verschillende Europese landen claimen de eerste kerstboom te hebben gehad, maar het gebruik gaat zeker terug tot de 16e eeuw. Tegenwoordig hebben veel mensen een kunstboom. Ook zijn er veel mogelijkheden om een duurzame kerstboom te kopen, die wordt na de kerst weer terug geplant. Je kunt zelfs een kerstboom adopteren.

Voor mij begint kerst elk jaar, het weekend na Sinterklaas. Dan neemt mijn vader ons mee naar het tuincentrum. Wij mogen dan een boom uitkiezen, en de kinderen elk een nieuwe versiering voor in de boom. Daarna eten we een oliebol bij de oliebollenkraam. Eenmaal thuis gaan we lekker versieren, uiteraard met warme chocolademelk en iets lekkers erbij. En natuurlijk staan er kerstliedjes op, die we dan hard meezingen. Oh dennenboom, oh dennenboom, wat zijn je takken wonderschoon!

Door Kim

Mijn naam is Kim, en ik woon sinds 2013 met heel veel plezier in Stedenwijk samen met mijn man en twee kinderen. Ik werk als paleo-ecoloog bij een archeologisch adviesbureau. Dit betekent dat ik bij opgravingen onderzoek hoe de natuur er in een bepaalde tijd uitzag, of wat mensen aten. Met mijn stukjes in De Stedenwijker hoop ik buurtbewoners te verwonderen over de natuur in onze buurt. Want die is mooi en daar moeten we samen voor zorgen.