Een van mijn redactiecollega’s, Kim Olaya, vertelde mij wat voor werk ze deed. Dat vond ik zo interessant dat ik Kim gevraagd heb om een interview over haar werk.

Wat ze vertelde en wat ze liet zien, boeide me vanaf het eerste tot het laatste woord! En wat een prachtige vondsten zijn er in Almere gedaan!

Ik hield al van Almere, maar na alles wat Kim mij vertelde ben ik nog enthousiaster over onze mooie stad.

Geniet hieronder van het interview en de mooie foto’s die Kim met ons deelt.

Hoe lang doe je dit werk al?

Ik werk nu 3 jaar bij mijn huidige werkgever en het voelt voor mij eigenlijk nog steeds niet als werk. De afwisseling van in het lab staan, achter de microscoop zitten en rapporten schrijven zorgt ervoor dat het werk niet eentonig wordt. Daarbij werk ik steeds aan andere projecten, uit andere tijden en contexten, met andere plantaardige resten. Het is als het ware steeds een andere puzzel die je moet oplossen, steeds weer een nieuwe uitdaging. Ik leer nog elke dag. De samenwerking met mijn collega’s met een andere studie achtergrond maakt dat extra leuk, we leren veel van elkaar.

Hoe ben je er bij gekomen om dit werk te gaan doen?

Ik ben altijd al erg geïnteresseerd geweest in de natuur, dus de studie biologie was voor mij een logische keuze. Paleo-biologie was een van mijn favoriete vakken, maar ik hield ook erg van de studie van het waterleven (met name algen, maar ik heb ook onderzoek gedaan naar krabben). Toen ik mijn studie in Amsterdam had afgerond ben ik naar Ierland verhuisd om daar onderzoek te doen naar de natuurlijke geschiedenis van meren. Ik kon toen eigenlijk mijn beide passies combineren. En nu werk ik als paleo-ecoloog voor een archeologisch adviesbureau.

Toelichting: Paleo-biologie is een studie van de natuur uit het verleden. Hoe zag de natuur er vroeger uit, wat voor dieren waren er? Paleo-ecologie kijkt dan ook nog naar de ralaties tussen soorten. Wat aten ze, hoe leefden ze, welke soorten kwamen er voor en waarom?

De morgenster: bloem en pollen

Wat is de meest bijzondere vondst die je ooit hebt gedaan?

Het stuifmeel en de zaden die ik in de monsters tegenkom zijn op zichzelf al kleine kunstwerkjes. Omdat ik werk met materiaal dat vaak afkomstig is uit een menselijke context (bijvoorbeeld een beerput, waterput of haardkuil) kom ik ook wel eens andere dingen tegen, mijn collega’s helpen me dan verder, ik leer ontzettend veel van ze. Ik ben bijvoorbeeld wel eens nagels van honden en katten tegengekomen, en er zit vaak botmateriaal in de monsters. Stukjes aardewerk en leer komen ook wel voor. In monsters uit de steentijd kom ik wel eens door mensen bewerkte vuursteentjes tegen. Een keer vond ik een haakje van een officiersjasje uit de middeleeuwen, dat was heel bijzonder. Deze vondsten zeggen iets over de mensen en de omstandigheden waaronder ze leefden.

Op welke plekken in Flevoland zijn er zoal opgravingen geweest

Er zijn in Flevoland heel veel opgravingen gedaan. Voor wie het interessant vindt is een kijkje bij het erfgoedhuis een aanrader (https://www.almere.nl/over-almere/historie/erfgoedhuis). Daar worden veel archeologische vondsten uit Almere tentoongesteld. Zo is er een visweer (een grote val van netten waar vissen in kunnen zwemmen, maar niet meer uit komen) uit de steentijd gevonden. In heel Flevoland worden veel scheepswrakken uit de late middeleeuwen aangetroffen, toen Flevoland nog de Zuiderzee was (bijvoorbeeld de kogge van Kruidenwijk). Heel recent is natuurlijk het vliegtuigwrak uit de tweede wereldoorlog opgegraven. Momenteel wordt veel archeologisch onderzoek gedaan in Oosterwold, waar nu veel gebouwd wordt. Er is daar veel materiaal uit de steentijd aangetroffen. Opgroeiend in Almere dacht ik altijd dat ik in een stad woonde met maar weinig geschiedenis, dat vond ik jammer. Nu weet ik beter, de geschiedenis van bewoning van Almere gaat zeker 10.000 jaar terug in de tijd. Dat is toch fascinerend!

Informatie over de kogge van Kruidenwijk.

Ook in Swifterbant zijn veel steentijdvondsten gedaan. Er is zelfs een cultuur naar vernoemd. De Swifterbantcultuur verwijst naar de jagers/verzamelaars die in de vroege steentijd nederzettingen hadden in de buurt van het huidige Swifterbant.

Boekentip! In dit boek staan prachtige foto’s van stuifmeelkorrels gemaakt met een elektonenmicroscoop. Op de voorkant een stuifmeelkorrel van een Iris.

Meer weten?

Ben je net zo enthousiast over de bijzondere vondsten waar Kim over vertelt als Kim zelf en ik, dan kun je hier onderaan dit artikel in De Stedenwijker een vraag stellen aan Kim.

Ook kun je onderstaande sites bezoeken:

Door Petra

Sinds januari woon ik in de Stedenwijk in Almere. Ik ben enorm trots dat ik nu inwoner van Almere ben en dan woon ik ook nog in – wat mij betreft – het hart van Almere, Stedenwijk. Ik wil mijn nieuwe buurt graag zo snel mogelijk en zo intens mogelijk leren kennen. Daarom heb ik mij meteen aangesloten bij het team dat deze leuke buurtkrant de Stedenwijker maakt! Op mijn eigen ontdekkingsreis door mijn nieuwe wijk bezoek ik bedrijven in de wijk. Deze maand zijn dat de Buurtmarket en Kapsalon Avesta. Heb jij ook een bedrijf in de wijk en wil je een leuk stukje met foto’s in onze krant? Neem dan contact met ons op!