Op 3 februari is het carrot-cake-dag. Een goed moment om deze taart in het zonnetje te zetten! Ondanks dat er wortel in deze taart zit kan je hem niet classificeren als “vol groente”; er gaat minder wortel in dan je denkt. Maar de wortel geeft de taart een mooie kleur en zorgt ook voor luchtigheid. Deze versie van de taart is geheel plantaardig en makkelijk te maken.
Ingrediënten
Taart
- 2 á 3 geraspte wortelen (250 gram)
- 300 gram (basterd)suiker
- 1 tl vanille-extract
- Zakje bakpoeder
- Mespunt zout
- 120 ml zonnebloemolie
- 100 ml sojamelk
- 250 gram bloem
- 2 tl kaneel
- 1 tl nootmuskaat
- 1 handje gehakte walnoten
Glazuur
- 450 gram poedersuiker
- 100 gram vegan boter
- 1 tl vanille-extract
- 2 á 3 el citroensap
Bereiding
Verwarm de over tot 175 graden. Meng eerst deze natte ingrediënten door elkaar: sojamelk, olie, vanille-extract en suiker. Meng deze droge ingrediënten apart door elkaar: bloem, nootmuskaat, kaneel, zout en bakpoeder. Meng vervolgens de natte en droge ingrediënten. Als laatste spatel je de wortelen en walnoten door het beslag.
Leg bakpapier in een cakeblik en druk het goed aan. Giet vervolgens het beslag in het blik en bak in de oven voor ongeveer 45 minuten. Controleer dan met een houten prikker of de cake gaar is. Haal je de prikker droog uit de cake? Klaar! Is hij nog nat, voeg 5 minuten aan de baktijd toe en probeer dan nog een keer.
Als de cake klaar is laat je hem afkoelen en maak je alvast het glazuur door alle ingrediënten door elkaar te mixen.
Is de cake goed afgekoeld? Snij hem dan in de lengte doormidden. Het glazuur gaat tussen de twee lagen en bovenop de cake. Laat hem nog even opstijven in de koelkast.
Foto: chudesabyvaut van Pexels.