Een taart met zo een overheerlijke dosis aan chocolade dat je de rest van de week geen cacao meer kan zien. De naam “Death by chocolate” zegt genoeg. Dit is de taart die ik altijd mag maken voor alle vrijwilligers van het Ouder en Kind Festival. Na een harde dag werken met op- en afbouwen, je eigen activiteit uitvoeren en als het lukt ook nog even een rondje op het festival lopen, eten de vrijwilligers altijd gezamenlijk een veganistische maaltijd ter afsluiting van een mooie dag. Ontzettend gezellig en lekker! En als toetje dus Death by chocolate.

Omdat het Wereld Veganismedag is op 1 november vond ik het toepasselijk om een geheel plantaardig recept te delen met jullie. Ben je nieuwsgierig naar lekker plantaardig eten? Doe dan mee met de Veggie Challenge: 30 dagen lang lekkere veganistische recepten in je inbox.

Maar nu genoeg over plantaardig eten, het is tijd voor het recept! Deze taart is geïnspireerd op de makkelijke chocoladetaart van Vegetus. Dit is een hele leuke website voor makkelijke en lekkere veganistische recepten.

Ingrediënten

Voor de taart
 • 2 cups kokosmelk
 • 2 cups lichte basterdsuiker
 • 1/2 cup bakken en braden plantaardig
 • 3 tl vanille-essence
 • 2 cups bloem
 • 1 cup cacaopoeder
 • 1 zakje bakpoeder
 • 1/2 tl zeezout
Voor de topping
 • 1 cup kokosmelk
 • 250 gram pure chocola (70%)
 • Kokosschaafsel of extra chocolade om er overheen te schaven.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175-180 graden. Gebruik twee cakeblikken of een grote tray. Bekleed deze met bakpapier.

Gebruik een keukenmachine om alle ingrediënten snel samen te mixen. Doe eerst alle vloeibare ingrediënten in de keukenmachine en vervolgens alle droge ingrediënten, beginnend met het cacaopoeder en de bloem. Zorg dat de bakpoeder bovenop de bloem en cacao komt te liggen.

Zet de keukenmachine op de laagste stand en laat hem één à twee minuten draaien. Controleer of het mengsel goed gemixt is. Schraap eventueel met een pannenlikker of een lepel langs de zijkanten en onderkant van de keukenmachinekom. Je kan de keukenmachine nog een minuutje laten draaien, maar niet te lang; plantaardige cakes en taarten moet je niet te lang mixen om het meest luchtige effect te krijgen.

Giet het beslag in de kom. Het moet nog vloeibaar zijn, maar wel dik. Laat de cake ongeveer 35 minuten in de oven bakken. Prik dan met een satéprikker in het midden van de cake. Hij hoeft er niet helemaal droog uit te komen, maar het mengsel mag niet kleddernat zijn. Kleddernat = vijf minuten erbij. Droog = oven uitzetten.

Laat de cake in de oven afkoelen. Als je hem meteen er uit haalt zal hij snel inzakken. Laat de cake dus volledig afkoelen in de oven.

Maak ondertussen de topping door de kokosmelk in een pannetje op te warmen. Zodra er stoom vanaf komt zet je het vuur uit. Nu leg je de chocolade in stukjes gebroken in de kokosmelk en laat je hem smelten. Roer rustig door de chocoladesaus heen. Als het goed gemengd is laat je hem nog even afkoelen.

Als de cake afgekoeld is kan je hem besmeren met de chocoladesaus en er vervolgens kokosrasp of geschaafde chocolade overheen strooien. Doe hem nog even in de koelkast, minimaal een uur.

Smakelijk eten!

Door Hanna

Computernerd, kickbokser en moeder met een liefde voor plantaardig koken en Britse humor. Ik woon sinds 2013 in het mooie Stedenwijk. Ik ben trots op Almere haar groene omgeving en het feit dat je soms sneller met de fiets bent dan met de auto. Voor de Stedenwijker maak ik filmpjes en schrijf onder andere recepten en ook verzorg ik de website.