Op dinsdag 7 september is het duurzame dinsdag. Op deze dag krijgen duurzame ideeën en initiatieven een podium in Den Haag. Het kabinet neemt dan de duurzame dinsdag koffer in ontvangst, waarin honderden duurzame ideeën en initiatieven zitten. De beste en meest duurzame projecten krijgen een prijs en de kans om hun project een extra impuls te geven door bijvoorbeeld netwerkmogelijkheden te creëren. Naast de overhandiging van het koffertje is er de uitreiking van het duurzame lintje aan iemand die een bijzondere bijdrage heeft geleverd op het gebied van duurzame samenleving. Er wordt een duurzame troonrede gegeven en er worden prijzen uitgedeeld op het gebied van klimaat, groen, energie en sociale duurzaamheid.

Duurzaam is een woord wat we veel horen tegenwoordig, maar wat betekent het precies? Iets is duurzaam als het geproduceerd of verkregen is op een manier die het milieu zo min mogelijk belast. Het IPCC rapport dat in augustus uitkwam drukt ons met de neus op de feiten. We moeten zuiniger zijn op onze aarde, want het zal uiteindelijk ten koste gaan van onze eigen leefomgeving en de mogelijkheid om genoeg voedsel te produceren voor iedereen. Duurzaam leven gaat natuurlijk niet alleen over het afremmen van de klimaatverandering. Het gaat bijvoorbeeld ook over het behoud van schoon water en het terugdringen van de hoeveelheid afval die we produceren. Met name de hoeveelheid plastic die we in de natuur achterlaten. Hoe kunnen we dit als aardbewoners, Nederlanders, Stedenwijkers doen?

Op de website van de rijksoverheid staan enkele tips. Producten met een duurzaam keurmerk kopen, afval scheiden, energie besparen, groene stroom gebruiken, milieu bewust reizen, duurzaam beleggen. Dit klinkt allemaal heel simpel, maar hoe vertaalt dit zich naar onze alledaagse Stedenwijkse huishoudens? Zelf probeer ik mijn leven met kleine acties steeds een beetje meer te verduurzamen. Ik reis voornamelijk met ov en op de fiets. Ik laat nooit nodeloos het licht aan staan of het water lopen. Ik heb geen wasdroger en afwasmachine, dit scheelt aanzienlijk in het water- en energieverbruik.

Mijn afval bied ik gescheiden aan en ik gebruik altijd een herbruikbare boodschappentas. De hoeveelheid plastic probeer ik te verminderen door plasticvrije cosmetica te gebruiken. Inmiddels heb ik al plasticvrije shampoo, conditioner, handcrème, gezichtsscrub, bodylotion en deodorant. Wat ik niet plasticvrij kan krijgen, koop ik in een verpakking van gerecycled plastic, zoals (af)wasmiddel. Biologische producten zijn duur, dus volledig biologisch leven lukt niet, maar ik probeer wel altijd als ik boodschappen doe 1 of 2 producten biologisch en/of fair trade te kopen en we eten minimaal 2 keer in de week vegetarisch.

Ook wat betreft spullen probeer ik duurzaam te zijn. Ik heb veel tweedehands kleding en meubels of kleding die gemaakt is van gerecycled materiaal. Voor mijn dochter krijg ik vaak kleding van mijn lieve buurvrouw, en soms ruilen we kledingstukken die we zelf niet meer dragen. Speelgoed waar mijn kinderen niet meer mee spelen geef ik door aan buurtbewoners met jongere kinderen, of ik breng ze naar de kringloopwinkel van Ivo. Mijn oude elektrische apparaten gaan naar de kinderboerderij. Er zijn in Stedenwijk genoeg mogelijkheden om te verduurzamen.

Als iedereen een paar kleine aanpassingen in zijn leven maakt, denk ik dat we een heel eind komen. Dit is belangrijk voor ons, onze kinderen en kleinkinderen. Want laten we wel wezen, Almere ligt een aardig eind onder zeeniveau. Als de zeespiegel stijgt zal dit stukje Nederland als eerste verdwijnen. Laten wij het voortouw nemen, zuinig zijn op Stedenwijk.

Door Kim

Mijn naam is Kim, en ik woon sinds 2013 met heel veel plezier in Stedenwijk samen met mijn man en twee kinderen. Ik werk als paleo-ecoloog bij een archeologisch adviesbureau. Dit betekent dat ik bij opgravingen onderzoek hoe de natuur er in een bepaalde tijd uitzag, of wat mensen aten. Met mijn stukjes in De Stedenwijker hoop ik buurtbewoners te verwonderen over de natuur in onze buurt. Want die is mooi en daar moeten we samen voor zorgen.