De herfst is begonnen. En bij herfst denk ik aan mooie gekleurde blaadjes, kastanjes en paddenstoelen. Dus leek het me een leuk idee om de paddenstoelen in de wijk te ontdekken. Meinke houdt erg van paddenstoelen fotograferen, dus gingen we samen op paddenstoelenjacht door de wijk. Hoewel het deze zomer behoorlijk veel heeft geregend, en ik al in augustus best veel paddenstoelen zag, was het op de dag van onze jacht al een paar dagen droog geweest en dus geen ideaal paddenstoelen-zoek-weer. Bovendien was er net die ochtend een grasmaaier door de buurt gegaan. Optimistisch als we zijn, gingen we er toch op uit, en we hadden nog een mooie vangst. Hier volgt een fotoreportage van onze tocht.
Grijsbruine grasmycena – dit kleintje groeide uitbundig in het door hondenpoep bemeste gras langs het weerwater en het stukje oever langs de Vaalsgracht tussen de mooi nieuwe Limburgse brug en de Maastrichterbrug. Deze soort komt algemeen voor in Nederland en groeit graag op schrale tot matig bemeste graslanden, waar het dood organisch materiaal opruimt. Het is een zogenoemde saprotroof, een soort die leeft van dood organisch materiaal.
Hazenpootje – toen stond daar tussen de kleine grijsbruine grasmycena’s langs de Vaalsgracht ineens dit hazenpootje. Dit juweeltje is een fotogenieke soort, graag gezien door natuurfotografen. Het hazenpootje behoort tot de inktzwammen, het elegante tere hoedje is maar voor een dag zichtbaar, daarna ontstaat er een soort zwarte inktachtige vloeistof, waar de sporen in zitten. Net als de grasmycena’s leeft deze soort van dood organisch materiaal. Ze komt voornamelijk in de zomer en herfst voor op voedselrijke grond en op houtsnippers in bossen, plantsoenen en wegbermen.
Honingzwam – Paddenstoelen zijn lastig te determineren, maar deze enkeling op een boomstam net buiten een tuin in het Maastrichtkwartier is mogelijk een eenzame honingzwam. De twee voornaamste soorten honingzwammen in Nederland zijn de echte honingzwam en de sombere honingzwam. Ik denk dat dit een sombere honingzwam is (niet omdat hij alleen is, zo heet hij nu eenmaal). Honingzwammen leven zowel op levend als op dood hout. Op levend hout zijn het parasieten, en halen ze hun voedingsstoffen uit de boom, als de boom sterft, leven ze van het dood organisch materiaal.
Bleke franjehoed – Dit kleine witte zwammetje kwamen we tegen in het gras langs het weerwater. Het is de bleke franjehoed. Er zijn veel soorten franjehoeden, ze komen meestal voor op dood hout, maar kunnen ook in een plantsoen of grasveld groeien.
Paddenstoelen zijn niet alleen ontzettend mooi om naar te kijken, ze zijn ook bijzonder nuttig. Het zijn de opruimers van de natuur. Ze leven vaak op dode resten van planten en dieren. Ik vond onze paddenstoelentocht ontzettend leuk en ik zou iedereen willen aanraden op pad te gaan deze herfst. Doe je regenlaarzen aan, neem een loep of vergrootglas mee en misschien een paddenstoelengids en trek de wijk ik. Ook een leuke activiteit om met de kinderen te doen. En na afloop lekker warme chocomel, of een lekker paddenstoelensoepje natuurlijk. Meinke heeft alvast een recept voor u uitgeprobeerd. Veel plezier deze herst!