Met veel plezier woon ik nu al 9 jaar aan het Arnhemplein. Op zomerse dagen kijk ik vanaf mijn balkon het plein over en zie ik buren een praatje maken, barbecueën en kinderen spelen. In de herfst zie ik de prachtige Amerikaanse eik aan mijn kant van het plein knalrood worden, alsof hij in brand staat, prachtig. Een hele enkele winter kunnen we sleetje rijden vanaf de heuveltjes bij de kastanjes, om vervolgens in de lente de krokusjes en narcissen weer op te zien komen.

Ik geniet van elk seizoen op ons mooie plein en ik geniet van de saamhorigheid van deze buurt. Buren staan voor elkaar klaar en wanneer corona geen roet in het eten gooit komen we samen voor bijvoorbeeld een buurtsoepje bij de buurtsuper op koude dagen of het prachtige Ouder en Kind Festival in de zomer. Er worden buurtbarbecues georganiseerd en bij de OKI kunnen (groot)ouders met hun jonge kinderen terecht voor een bakkie koffie met wat lekkers en een praatje, terwijl de kinderen met elkaar en hun (groot)ouders spelen. Al onze kinderen spelen samen en groeien samen op. Ik had voor mijn kinderen geen fijnere omgeving kunnen bedenken om op te groeien.

Het enige doorntje in mijn oog is het zwerfafval. Regelmatig zie ik dat de prullenbakken kapot, of vol zijn. En helaas is dit voor sommige mensen een reden om dan maar het afval op het plein te laten liggen. Als ik over het plein loop wordt ik verdrietig van alle drinkpakjes, ijsstokjes, plastic verpakkingen, soms hele vuilniszakken, die ik zie liggen. Niet alleen is dit een esthetisch probleem, het is ook een hygiënisch en veiligheidsprobleem. Al dat vuil trekt ongedierte aan, bovendien kunnen kleine kinderen stikken in bijvoorbeeld flessendoppen, en de wat grotere kinderen kunnen met hun fiets, skateboard of skeelers vallen over rondslingerend afval.

Als trotse bewoners van het Arnhemplein willen we het natuurlijk schoon en veilig houden. Het plein is prachtig, en schoon is het nog mooier. Daarom probeer ik samen met een groepje buurtbewoners een kunstzinnig project op te zetten om iedereen te motiveren afval in de prullenbak te gooien.

In een serie gratis workshops willen wij met de kinderen uit de buurt een mooie prullenbak gaan maken voor ons plein. De workshops zullen gegeven worden door kunstenares Anke Portier, van KLEURinCULTUUR. Door sponsoring van KLEURinCULTUUR en een bijdrage vanuit het wijkbudget kunnen wij dit project, samen met de buurtkinderen, mogelijk maken. De prullenbak wordt een kunstwerkje gemaakt met gerecycled materiaal van het plein. Het is kunst, dat de kinderen samen maken, om het plein te versieren en tegelijkertijd iedereen te motiveren afval in deze mooie prullenbak te gooien. Ook moet het heel stevig worden, zodat het niet zomaar kapot kan gaan. Dat zal niemand willen, we hebben het tenslotte samen gemaakt. Door de buurt voor de buurt.

Laten we met zijn allen het Arnhemplein, en heel Stedenwijk, schoon en veilig houden, zodat iedereen hier nog jaren met veel plezier kan wonen. Als u vragen heeft over dit project, of misschien heeft u zelf een mooi idee voor een schonere buurt, neem dan contact op met de Stedenwijker.

Door Kim

Mijn naam is Kim, en ik woon sinds 2013 met heel veel plezier in Stedenwijk samen met mijn man en twee kinderen. Ik werk als paleo-ecoloog bij een archeologisch adviesbureau. Dit betekent dat ik bij opgravingen onderzoek hoe de natuur er in een bepaalde tijd uitzag, of wat mensen aten. Met mijn stukjes in De Stedenwijker hoop ik buurtbewoners te verwonderen over de natuur in onze buurt. Want die is mooi en daar moeten we samen voor zorgen.