Ierland, 17 maart en de kleur groen. Het zijn cruciale elementen van St. Patrick’s Day, de nationale feestdag van Ierland. Op deze dag vind je wereldwijd in het groen geklede, feestvierende mensen. Maar waar komt St. Patrick’s Day oorspronkelijk vandaan? Hoe en waar wordt het gevierd? Wij nemen je mee naar de oorsprong van deze feestdag en geven je tips om het mee te vieren in Ierland!

Wat is St. Patrick’s Day?

De nationale feestdag van Ierland, dat is St. Patricks Day. Op 17 maart wordt ieder jaar het leven van Sint-Patricius herdacht. Deze herdenking is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een groot feest en een uiting van de Ierse identiteit. Niet alleen in Ierland, maar ook in Noord-Ierland, het Caribische eiland Montserrat en de provincies Newfoundland en Labrador in Canada is St. Patrick’s Day een officiële feestdag. Tegenwoordig vieren we het wereldwijd: de grootste parade vindt plaats in New York. Ook in andere delen van de Verenigde Staten, Australië en Europa wordt St. Patrick’s Day uitbundig gevierd. 

Hoe en waar vier je St. Patrick’s Day?

St. Patrick’s Day vier je in het groen! Een typische St. Patrick’s Day-outfit bestaat uit een groen kostuum, een oranje baard en een hoge hoed. De Ieren vieren St. Patrick’s Day vier dagen lang: door heel het land is er van alles te beleven. Zo wordt in Dublin sinds 1996 het ‘St. Patrick’s Festival’ georganiseerd. Gedurende dit vijfdaagse festival vinden er verschillende evenementen plaats in de Ierse hoofdstad. Van openluchtconcerten tot straattheater en van vuurwerk tot de populaire ‘St. Patrick’s Festival Parade’: St. Patrick’s Day Dublin vieren ze heel uitgebreid! 

In Noord-Ierland vindt het ‘Home of Saint Patrick Festival’ plaats. In de stad Armagh, die Saint Patrick zelf zijn ‘geliefde heuvel’ noemt en waar hij zijn eerste kerk stichtte, staat zijn leven centraal. Tijdens dit levendige en gevarieerde festival zijn er allerlei activiteiten gericht op cultuur, muziek, zang en dans.

Fun facts:

  • Tijdens St. Patrick’s Day worden zo’n 13 miljoen Guinness biertjes gedronken! Ter vergelijking: op een willekeurige dag zijn dat er ongeveer 5,5 miljoen. 
  • Door de jaren heen zijn wereldwijd al verschillende gebouwen groen gekleurd voor St. Patrick’s Day, waaronder het Colosseum in Rome, het Christusbeeld in Rio de Janeiro en de Chicago River in Chicago. 
  • Oorspronkelijk hoort de kleur groen helemaal niet bij Saint Patrick. De heilige werd juist geassocieerd met de kleur blauw. Waarom het uiteindelijk toch de kleur groen geworden is? Groen hoort bij het Ierse eiland. De bijnaam van Ierland is niet voor niets: ‘het smaragdgroene eiland.’  
  • De kortste St. Patrick’s Day parade wordt gehouden in het Ierse dorpje Dripsey. Deze parade vindt plaats tussen twee pubs en is nog geen 100 meter lang.