Voor haar werkstuk over democratie wilde Sofia, van basisschool de Achtbaan, graag iemand interviewen die actief is bij een politieke partij. Onze eigen redactielid Hanna wilde hier graag aan meewerken, dus spraken we op een zondagochtend af in de BuurtSuper. Met oog op de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen die deze maand plaatsvinden, delen we het artikel ook hier. Hieronder lees je het interview van Sofia en Hanna. 

Een lid van een politieke partij interviewen. Dat leek me een superleuk idee! En dat kon, want mijn moeder haar vriendin is een lid van BIJ1. Het lid van BIJ1 heet Hanna Hosselet. Superleuk dat ze kon komen, we gaan nu beginnen!

Waarom heb je voor deze partij gekozen?

De partij waar ik nu actief ben is BIJ1, ons motto is ‘radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid’. We willen dat iedereen mee kan doen in Nederland en over de hele wereld. Alles wat wij hier doen heeft ook invloed op mensen buiten Nederland. Ik geloof echt dat we, door de manier waarop BIJ1 werkt, kunnen zorgen dat iedereen mee kan doen. Bijvoorbeeld mensen die chronisch ziek zijn, een andere beperking hebben of die nog steeds in isolatie zitten vanwege corona. Wij zijn corona eigenlijk vergeten. Ik heb laatst nog wel een test gedaan, maar eigenlijk houd ik daar ook niet zo veel rekening mee. Maar er zijn dus mensen die nog thuis zitten en niks kunnen doen omdat ze kwetsbaar zijn, die doen dus op dit moment eigenlijk niet mee.

Sylvana Simons (de partijleider van BIJ1) die spreekt zich daar wel over uit. Ze is misschien wel de enige in de kamer die daar over praat, en zo zijn er nog meer dingen die zij aankaart waar andere partijen niet mee bezig zijn. Ik vind het fijn dat ze aandacht geeft aan iedereen!

Hoe vind je het om in deze partij te zitten?

Het is heel dubbel. Als kind had ik al een heel sterk rechtvaardigheidsgevoel en vond ik het heel belangrijk dat alles eerlijk was. Ik kon moeilijk tegen dingen die niet eerlijk waren. Nu ik wat ouder ben vind ik dat nog steeds belangrijk. Waarom heb je het zwaarder als je toevallig op een andere plek in de wereld geboren wordt. Als je daar de hele dag over nadenkt is dat best naar. Dus het is heel fijn als je in een partij zit die daar mee bezig is, want dan heb je het gevoel van: ´ik doe er tenminste iets aan!´ Je kan niet de hele wereld in een dag veranderen, maar je moet wel doen wat je kan doen. Dan doe je niet niks. Maar politiek is best ingewikkeld en soms best wel hard. Dus het is wel leuk maar ook best spannend!

Wat is jouw taak in de politieke partij?

De politieke partijen hebben de Tweede Kamer. Wij hebben 1 zetel dus er zit dan 1 kamerlid, (Sylvana Simons) en die heeft een heel team voor ondersteuning om zich heen. Maar in best wel wat steden, een stuk of 10, hebben we ook lokale afdelingen. Bijvoorbeeld in Haarlem, Rotterdam, Amsterdam en Almere. Sommige van die afdelingen die hebben mensen in de gemeenteraad. Die doen niet echt hetzelfde als Sylvana maar die zitten net als haar in de raad en die kunnen ook stemmen, meedoen en moties of voorstellen indienen voor verandering.

In Almere zit er ook een raad met 2 leden. Ik zit niet in de raad en ook niet ondersteunend aan de raad maar ik ben een bestuurslid van het afdelingsbestuur. Wanneer er verkiezingen op komst zijn, maakt het bestuur een kieslijst, organiseert de campagne, en maakt reclame. We leggen mensen uit waarom ze op ons kunnen stemmen.  Nu zijn wij er om leuke dingen te organiseren om meer leden te krijgen en om aandacht te vragen voor bepaalde onderwerpen. Dingen regelen en organiseren!

Vind je het belangrijk dat mensen gaan stemmen?

Ja! Er zijn alleen in Almere heel weinig mensen die stemmen. Volgens mij heeft Almere een van de laagste stempercentages van Nederland. Sowieso voor de gemeenteraad is het altijd lager dan bij de landelijke verkiezingen. Bij de Gemeenteraadsverkiezingen is het rond de 40 procent. Dat is heel weinig! Bij minder populaire verkiezingen stemmen er natuurlijk nóg minder mensen. Dat is wel heel jammer! Het belangrijkste wat je kan doen om iets te veranderen met jouw stem, is stemmen! Jij stemt op de mensen die de beslissingen gaan nemen. Je kan wel gaan demonstreren of op een andere manier iets proberen te veranderen, maar dan heb je er veel minder invloed op dan door te stemmen.

Dus het is eigenlijk een van de belangrijkste dingen die je kan doen als je dingen wil veranderen, maar er zijn veel mensen die daar natuurlijk geen vertrouwen in hebben. Voor BIJ1 wist ik eigenlijk ook niet zo goed op wie ik moet stemmen! Ik heb altijd Groenlinks gestemd, maar dat was toch niet precies wat ik wilde. Ze zijn een groene partij, maar ze zijn niet zoveel bezig met economie (bijvoorbeeld armoede) of discriminatie (zoals racisme). SP is juist weer heel erg bezig met economie, maar niet met natuur! Bij BIJ1 proberen we het juist allemaal te doen.

Wat betekent democratie voor jou?

Ik zou willen dat het zo was dat iedereen mee kan denken, maar dat betekent het niet helemaal. Ik denk wel dat het een fijne manier is om samen te leven, dat je met elkaar in gesprek gaat en naar elkaar luistert, en elkaar probeert te begrijpen. Dat is ook echt Nederlands volgens mij. Soms praten we ook een beetje te veel. Het zou wel goed zijn als er meer mensen aan tafel zouden zitten die andere ideeën hebben of andere geleefde ervaringen hebben.

Als je nu naar de Tweede Kamer kijkt zijn het alleen maar mensen die hoog zijn opgeleid en gestudeerd hebben. Het is ook goed om naar mensen te luisteren die een andere ervaring hebben, die niet hebben gestudeerd, die ergens anders geboren zijn en die weten hoe het is om geen geld te hebben. Sylvana is bijvoorbeeld heel anders, in een goede zin. Ik zou democratie leuker vinden als er meer verschillende mensen mee konden doen.

Wat wil je zeggen tegen die mensen die binnenkort gaan stemmen?

Kijk niet alleen naar wat de partijen beloven of zeggen in hun campagnes, maar kijk ook naar wat ze de afgelopen 4 jaar hebben gedaan. Als je bijvoorbeeld ziet dat ze de afgelopen 4 jaar er alleen voor gezorgd hebben dat rijke mensen een huis krijgen, dan kunnen ze wel zeggen dat ze het belangrijk vinden dat iedereen een huis krijgt en beloven er iets aan te doen, maar als je ziet dat ze niks goed of belangrijks gedaan hebben, dan zijn die beloftes ook niet zo veel waard.

Door Sofia

Hallo! Ik ben Sofia, 11 jaar, ik zit in groep 8 op O.B.S De Achtbaan en ik woon natuurlijk in Stedenwijk. Ik vond het heel leuk om een artikel te schrijven! Ik hou van tekenen, schrijven, eten, knuffels, met mijn beste vrienden spelen, zwemmen en slapen, hihi. En natuurlijk een artikel schrijven ;)