Dan wordt uw account gehackt in minder dan een seconde! 1 februari is het Change Your Password Day. Op deze dag staan we stil bij cyberveiligheid. Veilige wachtwoorden zijn de sleutel tot de beveiliging van uw online accounts. Met Change Your Password Day in aantocht is het een goed moment om uw wachtwoorden te controleren en eventueel aan te passen. Maar hoe maakt u een veilig wachtwoord? Hier zijn enkele tips:

  1. Maak het zo lang mogelijk. Het beste wachtwoord is minimaal 12 tekens lang.
  2. Gebruik een combinatie van letters, cijfers en symbolen. Een wachtwoord als “D1sne#yP@rk” is veel veiliger dan “disneypark”.
  3. Vermijd gebruik van persoonlijke informatie. Wachtwoorden die uw naam, geboortedatum of andere persoonlijke gegevens bevatten, zijn gemakkelijk te raden.
  4. Gebruik geen woorden die in een woordenboek staan. Hackers gebruiken vaak woordenboekaanvallen om wachtwoorden te kraken.
  5. Maak voor elk account een uniek wachtwoord. Als een hacker één wachtwoord kraakt, kan hij toegang krijgen tot al uw accounts.
  6. Gebruik een wachtwoordbeheerder. Dit zijn programma’s die uw wachtwoorden automatisch genereren en bewaren. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over het onthouden van al uw wachtwoorden.

Een andere belangrijke tip om uw online beveiliging te versterken, is om regelmatig te controleren of uw wachtwoorden ooit zijn gehackt. Er zijn tal van websites, zoals HaveIBeenPwned.com, waar u uw e-mailadres kunt invoeren om te controleren of uw gegevens ooit zijn gecompromitteerd. Als uw e-mailadres in een datalek is opgedoken, is het belangrijk om onmiddellijk uw wachtwoorden aan te passen voor al uw accounts waar u dat e-mailadres voor gebruikt. Het is ook belangrijk om te weten dat sommige websites u ook op de hoogte houden via e-mail wanneer uw wachtwoord is gelekt.

Door regelmatig uw wachtwoorden te controleren en aan te passen, kunt u uw online beveiliging versterken en voorkomen dat u het slachtoffer wordt van cybercrime. Vergeet niet om uw wachtwoorden regelmatig te veranderen, vooral op Change Your Password Day!

Dit artikel is geschreven met behulp van Chat GPT

Photo by cottonbro studio

Door Hanna

Computernerd, kickbokser en moeder met een liefde voor plantaardig koken en Britse humor. Ik woon sinds 2013 in het mooie Stedenwijk. Ik ben trots op Almere haar groene omgeving en het feit dat je soms sneller met de fiets bent dan met de auto. Voor de Stedenwijker maak ik filmpjes en schrijf onder andere recepten en ook verzorg ik de website.