Titel: Judas

Auteur: Astrid Holleeder

Recensent: Lynn Huitinga

Samenvatting:

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder.

In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer.

Over de auteur:

Astrid Holleeder, geboren in Amsterdam op 4 december 1965, is een Nederlandse advocaat en auteur. Ze is een zus van crimineel Willem Holleeder. Astrid werd geboren als vierde en jongste kind in het Amsterdamse gezin Holleeder. Haar broer Willem is de oudste. Daarnaast heeft zij een zus Sonja, die meer dan twintig jaar getrouwd was met Cor van Hout en nog een broer.

Ze groeiden op in de Eerste Egelantiersdwarsstraat in De Jordaan. Haar vader werkte bij Heineken, was een zware drinker en mishandelde zijn vrouw en kinderen. Na de basisschool ging Holleeder naar het VWO. Toen ze vijftien jaar oud was, verliet haar moeder definitief haar man en nam de kinderen mee. Ze besloot na haar middelbareschooltijd rechten te gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Ze merkte echter dat haar familieachtergrond tegen haar gebruikt werd, waarna ze haar studie vervolgde aan de Universiteit van Cambridge in Engeland. Holleeder kreeg een relatie met een Amsterdamse galeriehouder met wie zij in 1985 een dochter kreeg, de latere presentatrice en actrice Miljuschka Witzenhausen. 

Ze specialiseerde zich in het strafrecht en merkte dat bij bepaalde criminelen haar naam in haar voordeel werkte, omdat zij bekend waren en vertrouwen hadden in de familie. Ze bleef, ondanks haar beroep, tevens de vertrouwenspersoon van Willem, die haar belde of langskwam als hij doordraaide, in de problemen kwam of ergens hulp bij nodig had. Hij bedreigde en mishandelde haar ook regelmatig.

Mijn mening:

Geweldig boek! Met verbijstering heb ik gelezen hoe één van de grootste criminelen van Nederland in elkaar zit. Het is onvoorstelbaar hoe deze man zijn naasten behandelde en hoe hij laat merken achter welke moorden hij zit. Zoals die van zijn zwager en voormalig beste vriend, Cor van Hout. Het narcisme druipt van de pagina’s af en voor mij was het echt smullen.

De volgende boeken in de serie Dagboek van een getuige en Familiegeheimen kan ik ook aanraden. Hierin beschrijft Astrid hoe haar leven er uit ziet nu haar broer levenslang achter de tralies zit

Titel: Judas – Auteur: Astrid Holleeder

Uitgever: Lebowski – Paperback – Datum: 4 november 2016

Foto: Lebowski Publishers

ISBN: 9786048825028

Pagina’s: 576 – Genre: True crime