Achterkant boek:

‘Als meisje was ik voortdurend op mijn qui-vive. Een vriendinnetje vroeg me ooit, toen we van school naar huis terugliepen, waarom ik steeds over mijn schouder keek. Deed ik dat? Ik was me nergens van bewust’.

Gevangen in het blikveld van duizenden ogen, dat is hoe Karin Bloemen opgroeide. In ‘Mijn ware verhaal’ vertelt ze voor het eerst het aangrijpende verhaal van haar jeugd, die getekend is door misbruik en angst.

Haarscherp brengt ze in beeld wat het met een jong meisje doet als de personen die je moeten beschermen het op je hebben voorzien. Ze beschrijft echter ook hoe ze ondanks deze traumatische ervaringen de vrouw geworden die ze nu is. Sterk, liefdevol, succesvol, open voor iedereen en voor niemand bang.

Foto’s ambo | anthos uitgevers

De auteur:

Karin Bloemen, geboren in 1960, is zangeres, cabaretière en actrice. Sinds 1983 treedt ze op. Ook is ze regelmatig te zien in Nederlandse musicals, speelfilms en televisieprogramma’s en te horen op de radio. Karin Bloemen won diverse prijzen, waaronder de Gouden Harp, een Edison en de Annie M.G. Schmidtprijs. In 2011 is ze benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Karin Bloemen over haar boek:

Daarom heb ik ook dit boek geschreven. Omdat ik hoop dat als mensen in mijn huid kruipen ze beter begrijpen hoe misbruik werkt. En ik heb het geschreven voor andere slachtoffers. Ik wil ze zeggen: praat erover. Praten kan je redden. Als je dat niet doet bescherm je alleen de dader. Geheimen vreten je op.

Mijn mening:

Karin Bloemen is altijd een idool van me geweest. Haar stem en haar humor! Geweldig!! Ik vond en vind haar nog steeds fantastisch! Haar boek was dan ook een grote schok voor me. Dat er achter iemand die zo grappig is, die haar geld verdient met mensen aan het lachen maken, zoveel ellende kan schuilen. Sinds ik haar ware verhaal las, heb ik alleen maar meer respect voor haar gekregen.

Het verhaal begint in het heden. Karin is net geopereerd aan haar versleten knieën en moet revalideren. Tijdens dit pijnlijke proces heeft ze tijd om haar leven te overdenken. Een leven waarin seksueel misbruik door haar stiefvader, heel lang een groot deel was. Dit was helaas in een tijd waarin dit soort dingen werden verzwegen en daarom kon ze zelfs van haar moeder geen hulp verwachten.

Het boek beschrijft haar gevecht als kind tegen de mensen die haar hadden moeten beschermen, haar strijd om de verschrikkelijke gebeurtenissen achter zich te laten, het trauma dat haar zelf als volwassene nog parten speelt en hoe ze zich heeft kunnen ontwikkelen tot de geweldige vrouw en artiest die ze is geworden.

Mijn ware verhaal – Karin Bloemen
Ambo/Anthos – hardcover – juni 2020
ISBN: 9 789026 352768
Pagina’s 264 – Autobiografieën

Recensent: Lynn Huitinga