Als ik bij Joop van Dijk – beter bekend als opa Joop – op bezoek kom voor het interview gaat hij mij vol trots voor naar de woonkamer waar de ballonnen voor zijn 100e verjaardag 19 november jl. nog hangen.

Zelfs felicitaties van de Koning.

Een tafel vol felicitaties

Hij vertelt hoe het dressoir vol stond met bossen bloemen die hij van familie, bekenden en instanties heeft ontvangen en hoeveel kaarten hij kreeg. Ook is hem een goed gevulde boodschappentas van Dirk gebracht. Hij vertelt trots over de aandacht die hij heeft gekregen en nog steeds krijgt rondom zijn 100e verjaardag.

Zo is Joop ter ere van zijn verjaardag in het theater geweest en was hij te zien bij omroep Flevoland. Ook heeft hij zelfs een lintje doorgeknipt bij vishandel Gebroeders Koning! Verder is er een artikel in Trouw van hem verschenen. Ook staat hij met zijn 100e verjaardag op Facebook. Maar dat is nog niet alles! Hij heeft een brief met felicitaties ontvangen van de koning en de koningin.

Als ik vraag wat hij ervoor gedaan heeft om 100 jaar te worden lacht hij hartelijk. “Ja, haha – dat gaat vanzelf he?” zegt hij. “Je moet het gewoon meemaken, en ik heb het meegemaakt!” En dan vult hij nog aan: “Eet Hollandse kost. Boerenkool met worst”.

De Canta van opa Joop.

Canta voor bewezen diensten

In de tuin van opa Joop staat zijn trots ‘het autootje’ – een mooie nieuwe Canta. Joop heeft dit wagentje gekregen van de gemeente Almere. Hij heeft het autootje niet voor zijn verjaardag gekregen, maar voor bewezen diensten binnen de gemeente Almere. Op de Canta staat wel ‘Opa Joop 100 jaar!’ Opa Joop vindt dat prachtig!

Het autootje heeft hij gekregen, omdat hij al meer dan 35 jaar lang papier ophaalt voor de wandelsportvereniging Almere. Hij haalt al die jaren al papier op bij de grote bedrijven in Almere eerst in zijn eigen Canta en sinds vorig jaar dus in de nieuwe trots.

Opa Joop regelt het allemaal wel! Hij ontving een speldje van De Floriade toen hij in het theater was. “Dat is leuk zo’n speldje” zei opa Joop, “Maar ik heb liever een nieuwe Canta”. Zo is het in werking gezet en ontving Opa Joop vorig jaar een prachtige nieuwe Canta van de Gemeente Almere. Voor zijn trots heeft hij een prachtige carport laten bouwen en de schuttingdeur laten verbreden. Hij kan nu zo in en uit rijden door de tuinpoort.

Levensloop

38 jaar geleden verhuisde Opa Joop van Amsterdam naar Almere. Alles was nog kaal, er stond nog geen winkel, geen school, er waren geen wegen en geen bruggen.

 Opa Joop gaat in zijn jonge jaren in Amsterdam wonen. Daar heeft hij van alles gedaan. Hij is meubelmaker geweest en heeft bij de Stadsreiniging in Amsterdam gewerkt en heeft op de tram gereden, heeft als suppoost in het Stedelijk Museum in Amsterdam gewerkt en hij heeft ook nog bij de Giro gelopen als postbezorger. Nu geniet hij natuurlijk al jaren van zijn pensioen. Maar stilzitten is niets voor opa Joop! Naast zijn werkzaamheden met het oud papier heeft hij jaren een moestuin gehad en was hij actief bij tuinvereniging Spanningsveld.

Opa Joop heeft heel wat meegemaakt in zijn 100 jarig bestaan. Hij vertelt dat hij in zijn jonge jaren een half jaar in Kamp Vught heeft gezeten. Samen met zijn broer. Naar dat strafkamp ging je als je iets had gedaan dat de Duitsers niet waardeerden. Hij kreeg 25 stokslagen op Schiphol.

Hij denkt terug aan die tijd…Hij vertelt hoe hij alle Joden zag komen en zag hoe ze gescheiden werden van elkaar en van hun kinderen. “Dat is erg hoor, als je dat ziet.”

Vervolgens komt hij weer in het hier en nu en vertelt over de ontwikkelingen in de maatschappij die hij heeft meegemaakt. Vroeger had je nog geen elektrisch licht, maar een petroleumlamp. Ook was er  nog geen wc. Als je geen krant had, had je een probleem. Hij heeft 5 generaties koningshuis meegemaakt. Hij somt ze op: Emma, Wilhelmina, Juliaantje, Beatirx en nu Willem Alexander.

Dan staat hij op, want hij wil mij het artikel laten zien waarin staat over de erfenis van Bernhard.

“16 jaar na zijn dood komen ze nog eens met die erfenis verzucht hij”.

Wat is deze man nog goed bij de tijd! Ik heb genoten van het heerlijke veelzijdige gesprek met Opa Joop. Met de belofte te zwaaien als ik hem in zijn Canta zie rijden, nemen we afscheid.

Door Petra

Sinds januari woon ik in de Stedenwijk in Almere. Ik ben enorm trots dat ik nu inwoner van Almere ben en dan woon ik ook nog in – wat mij betreft – het hart van Almere, Stedenwijk. Ik wil mijn nieuwe buurt graag zo snel mogelijk en zo intens mogelijk leren kennen. Daarom heb ik mij meteen aangesloten bij het team dat deze leuke buurtkrant de Stedenwijker maakt! Op mijn eigen ontdekkingsreis door mijn nieuwe wijk bezoek ik bedrijven in de wijk. Deze maand zijn dat de Buurtmarket en Kapsalon Avesta. Heb jij ook een bedrijf in de wijk en wil je een leuk stukje met foto’s in onze krant? Neem dan contact met ons op!