Op 2 september werd ons gezin uitgebreid met de komst van onze Sally. Sinds 8 jaar werk ik, Saskia Munzer, als Natuurgeneeskundig traumatherapeut in mijn eigen praktijk BodySoulutions. Ik geef er psychosomatische massages, coaching en EMDR. Daarnaast begeleid ik twee hoogbegaafde meisjes met sociale interpretaties en emotieregulatie.

Twee jaar geleden werd ik door de fokster van onze honden , Martienke Broer, van de Doornburght kennel (we hebben ook twee prachtige langhaar weimaraners) geattendeerd op een opleiding begeleider met therapiehond. Dat leek me nou net de aanvulling op mijn praktijk waar ik al naar op zoek was, ik wil geen personeel maar wel heel graag samenwerken.

Samen met Silver mijn langhaartje ben ik de begin cursus gaan volgen bij Suzan Vlaming van Clinidogs.

Ik had een iets andere insteek omdat ik mijn hond niet wilde opleiden voor de client zelf maar om mee te draaien in mijn praktijk maar dat was geen probleem ik moest alleen nog wel zelf gaan verzinnen hoe ik dat ging aanpakken na de training.  Tijdens de lessen kregen we erg veel informatie, over de verschillende hondenrassen en hun kwaliteiten, hoe het trainen van een therapiehond eruit zag wat belangrijk was, hoe je je hond leert lezen, begrip van hondentaal en trainden we de oefeningen met eigen hond.

Terug in de praktijk werd snel duidelijk dat Silver de opdrachten prima kon uitvoeren en het samenwerken met mij heel leuk vind maar dat hij niet geschikt was voor het werk, hij is scherp op zijn roedel en hij houdt niet van kinderen, dus waar ik hem voor wilde inzetten liep hij op zijn tenen en daar werd hij niet gelukkig van.

Nu wil het toeval dat onze langhaar weimaraner fokster 1 springer had uit de jachtlijn, Zoefzoef van de Doornburght.

Vanaf dag 1 was ik helemaal verliefd op haar ik had in een opwelling al eens geroepen als ze ooit een nestje krijgt….en je raad het al die kreeg ze, eerder dan verwacht en net na mijn besluit Silver uit de praktijk te laten.

Ik heb me aangemeld bij de facebook pagina Engelse Springer Spaniel en ik ben mensen gaan ‘uithoren’ over dit ras. Wat ik met name heel erg belangrijk vind is hun vriendelijkheid naar mensen en andere honden. De voorzichtigheid die vele springers laten zien met kinderen is ontroerend en heel werkbaar. Ik werd overladen met hoe leuk, slim, lief en geschikt ze zijn voor dit werk.

Altijd leuk als mensen je vol liefde en passie over hun hond vertellen. Na onderzoek en overleg met de fokster mocht ik een puppytest laten doen door Suzan om te kijken welk hondje het meest geschikt zou zijn voor de taak tot therapiehond en daar kwam Sally als beste naar voren.

Ze bleek zeer mensgericht en had een grote wil om samen te werken en ze was ook nog eens heel mooi en lief.

Op slag verliefd mocht ze op 2 september mee naar huis en hebben we haar buiten op het veld geïntroduceerd aan onze roedel, dat ging boven verwachting goed. Sally was niet veel groter dan een konijn en dan zijn onze twee weims ineens erg groot dus spannend vond ik het wel.

Nadat ze in de loop der dagen een paar keer gecorrigeerd werd op haar gedrag zijn de beide heren om, zus mag blijven 😊

Ik ben gelijk begonnen met trainen, eerst de basis, bench training, zit, af,

Daarna blijf, lopen aan de riem, wennen aan haar vestje, tuigje om en af, rijden in de auto, wennen aan de praktijkruimte, wennen aan verschillende ondergronden, af en toe even afspoelen met water (zodat ik haar kan inzetten bij een cliëntje met watervrees en zij mee kan douchen), pootjes wriemelen kijken in haar bek, in de oortjes, onder de staart, op haar buikje en HEEL VEEL rust. En een belangrijk, de kleedjes oefening, waarbij ze op het aangeboden kleedje gaat liggen en daar plaats houd.

Sally is enorm leergierig, je kunt haar zien denken, ze leest mijn houding en kijkt, is dit de bedoeling? Veel opdrachten worden vanuit vrije wil getraind, dat wil zeggen dat ze zelf een bepaald gedrag aanbied en het gewenste beloond wordt.

Sinds kort draait ze mee tijdens wandel intakes voor EMDR en heeft haar eerste 2 EMDR sessies meegemaakt. Ze reageert hierbij op de emoties van een client, ze spiegelt boosheid door met haar staartje laag afstand te nemen, ze biedt troost bij verdriet en ondersteunt bij angst door de achterkant van de client te blokkeren en te signaleren als daar iets gebeurd of geeft steun middels fysiek contact door tegen de client aan te hangen.

Tijdens de coaching met de jonge clientjes spiegelt ze hun emoties, en wat ze uitstralen zo kan ik goed kan laten zien aan de kinderen wat hun gedrag voor consequenties kan hebben en hoe het overkomt.

Sally slaat een brug tussen de kinderen op school die moeite hebben met sociale interacties. De meeste kinderen zijn dol op dieren en stellen veel vragen aan mijn clientje dit opent gesprekken en nodigt uit tot speelmogelijkheden.  

Ook is ze mee geweest naar het verzorgingshuis om plezier te maken met de bewoners, het is fijn om te zien hoe men uitkijkt naar haar bezoeken en hoe zij vreugde brengt onder de toch vaak eenzame ouderen zeker in de corona tijd.

Natuurlijk heeft ze ook zo haar streken en is ze soms een echte prepuber bij kom hier eerst kijkt of er niet iets leukers te doen is, ze speert gauw de andere kant op met alles wat ze vinden kan en bijt haar grote broers speels in poten, staart, oren en verleid ze met een valse onderdanigheid van hun kussen zodat mevrouw de beste plek inpikt, inclusief bot en dat zeer triomfantelijk aan mij komt laten zien.

Ter ontspanning vind ik het erg belangrijk dat we ook iets doen waar ze oorspronkelijk voor gefokt is, iets aan haar terug geven waar haar passie ligt.  We trainen met heel  veel plezier bij Gentle jachthondentraining, jacht vind ze fantastisch, dummy’s apporteren, ruiken aan wild en even vastpakken en een zoek apport in het bos zijn al voorbij gekomen, ze geniet ervan en ik met haar.

Zoals ik al schreef op mijn BodySoulutions facebook pagina:

2020 was en is een afschuwelijk jaar voor bijna iedereen maar in de weken dat ze nu bij me is heeft ze me tot buikpijn aan toe laten lachen, overweldigd met haar inpak vermogen, bekroeld en zoveel onvoorwaardelijke liefde over me uitgestort waar menig mens een leven over doet om te geven of te ervaren. Ze heeft ons leven echt verrijkt dapper, stronteigenwijs, zachtaardig springertje, ik sta nu al voor eeuwig bij haar in het krijt.