Wat ruikt er lekkerder dan de geur van vers gebakken brood uit je eigen oven? Met dit snelle en makkelijke recept kan iedereen een heerlijk brood bakken. Ja, jij ook!

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • Zakje gist
  • 1 theelepel zout
  • 300 ml water
  • 2 eetlepes olijfolie
  • Voor de topping: olijfolie, zeezout en rozemarijn.

Bereidingswijze

Doe de bloem, gist en het zout in een grote kom. Meng dit door elkaar met een spatel of pannenlikker. Vervolgens maak je een kuiltje in het bloemmengsel en giet je het water hierin. Bovenop het water voeg je de olijfolie toe. Nu meng je het deeg met de spatel of pannenlikker goed door elkaar tot het een vaste substantie wordt.

Nu heb je twee keuzes: makkelijk of “een beetje kneden”. Als je voor de makkelijke variant gaat “kneed” je het deeg met de spatel of pannenlikker door aan de zijkant het deeg op te tillen en dubbel te vouwen. Hierna draai je de kom een beetje zodat je steeds een ander stukje pakt. Doe dit totdat je er geen zin meer in hebt, maximaal tien minuten. Kies je voor “een beetje kneden”, kneed het deeg dan tien minuten goed met de handen. laat het vervolgens 1 uur rusten.

Pak een braadslee of groot bakblik. Besmeer dit met olijfolie. Besmeer ook je licht gerezen deeg met olijfolie. Gebruik de olijfolie die je in de kom en op het deeg gesprenkeld hebt om het deeg in één geheel uit de kom in het bakblik te laten glijden. Vervolgens laat je het nog een uur rijzen.

Het deeg is nu zodanig gerezen dat het de vorm van je bakblik heeft aangenomen. Ben je tevreden met het formaat, dan ga je naar de volgende stap. Denk je dat het deeg nog iets meer rijstijd nodig heeft dan geef je die. Is het deeg voldoende gerezen dan kan je de topping toevoegen. De simpelste topping is zeezout, het liefst wat grof, en gedroogde rozemarijn. Maar je kan los gaan met je favoriete groenten zoals tomaatjes, ui of olijven.

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Druk vervolgens gaatjes in je focaccia voordat je het in de oven schuift en bak het 20 minuten. Geniet van de geur die zich in je keuken verspreidt en … bon appetit!

Photo by Kulbir

Door Hanna

Computernerd, kickbokser en moeder met een liefde voor plantaardig koken en Britse humor. Ik woon sinds 2013 in het mooie Stedenwijk. Ik ben trots op Almere haar groene omgeving en het feit dat je soms sneller met de fiets bent dan met de auto. Voor de Stedenwijker maak ik filmpjes en schrijf onder andere recepten en ook verzorg ik de website.