Flevo Campus maakte de afgelopen maanden in samenwerking met Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de driedelige programmareeks ‘De Bonenrevolutie’ over de Nederlandse boon. Bonen verdienen een hoofdrol in de eiwittransitie, maar dan moeten we er véél meer van gaan eten. Dat weten we wel, maar we doen het niet. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de Nederlandse consument weer warm loopt voor de boon?


In deze programmareeks zoeken we het antwoord op die vraag. Tijdens twee eerdere, goedbezochte talkshows in Pakhuis de Zwijger gingen we daarover in gesprek met experts en het publiek. Daarnaast deden we onderzoek naar de bonenketen, en met alle kennis die we verzamelden bedachten we een plan om de ‘bonenparadox’ te doorbreken. Dat plan presenteren wij in de vorm van een whitepaper tijdens de derde en laatste talkshow op donderdag 8 februari aanstaande.


Bonenstaak en Het Nieuwe Bord
Hoe ziet die aanpak er dan uit? Kort gezegd: als een bonenstaak, oftewel een (klim)route naar de boon met de consument als leidraad. Om de consument meer bonen te laten eten moeten wetenschap, overheid, ondernemers en supermarkten integraal samenwerken. Hoe? Dat beschrijven we in het whitepaper. En ook wat wij denken dat er in de toekomst op ons bord zou moeten liggen (hint: een plantaardige variatie op het welbekende ‘AGV’tje’).


#BEANMEAL

De talkshow vindt plaats in Food Forum in Almere en wordt voorafgegaan door een heerlijke bonenmaaltijd waar bezoekers apart voor kunnen reserveren. Alle aanwezigen krijgen een exemplaar van het whitepaper mee naar huis!

Door De Redactie

Het mooie van deze krant is dat hij niet alleen gemaakt is voor Stedenwijkers, maar ook door Stedenwijkers. Alle redactieleden wisselen elkaar af met het schrijven van het voorwoord. Kim draagt haar steentje bij als eindredacteur en op het gebied van natuur in de wijk. Hanna zorgt voor de website en deelt haar lekkerste recepten. Patrick is als coach geïnteresseerd in mensen en schrijft daar over. Ook schrijft hij als wijkveteraan over onze wijk.