Kent u ‘het geheim van het Arnhemplein’? Zo heet het gedicht dat op de muur staat onder het tunneltje tussen het Enschedepad en het Arnhemplein. Het is geschreven door beeldend kunstenaar Saskia Burleson, die in Almere woont. Voor het geval u het nog niet kent, zal ik het even voordragen:
Er was een plantje op ’t Arnhemplein
Een madelief om precies te zijn
Die tot aan het einde van de zonneschijn
Net als alle anderen wilde zijn
Maar met het vallen van de nacht
Had het bloempje zich bedacht
Als ieder ander slapen tracht
Waakt dit bloempje tot in de nacht
De maan genoot in stille pracht
Van dit madeliefje zijn aandacht
Zo groeide het plantje dag en nacht
Wat hem tot grote hoogten bracht
Tot slot overschaduwde hij alles op het plein
En werd zo de muze voor de maneschijn
En als men nou vraagt hoe kan het zo zijn
Tja dat is het geheim van het Arnhemplein
Wat een sprookjesachtig gedicht over een prachtige bloem. Volgende keer als u door de tunnel loopt, moet u er even bij stilstaan, er staat ook een mooie tekening bij. Zelf ben ik gek op madeliefjes. Ze staan zo lief en vrolijk tussen het gras. En je kunt er mooie bloemenkransen van maken. Regelmatig krijg ik een bosje madeliefjes van één van mijn kinderen. Die ik dan trots, in een borrelglaasje, op tafel zet. Zo’n klein bloemetje, zo’n groots gebaar van liefde.
Wist u dat een madeliefje niet maar één bloemetje is? Wat we een bloemetje noemen, is in feite een bloemhoofdje, dat bestaat uit twee soorten minibloemetjes. Het gele hartje bestaat uit kleine buisbloemetjes, met daaromheen een krans van witte lintbloemen. Als je met een loepje of vergrootglas naar het madeliefje zou kijken kan je het zien. Hetzelfde geldt trouwens voor haar grotere nichten de zonnebloem en de margriet, ja ze zijn familie. En ook de paardenbloem hoort bij de familie, maar die heeft dus alleen maar lintbloemen.
Het gedicht vertelt dat het madeliefje niet slapen wil, en weet u, dat is waar. Madeliefjes kunnen bijna het hele jaar door bloeien, van februari tot en met oktober, en soms zelfs tijdens een zachte winter, het hele jaar door. Bovendien kan zij zichzelf klonen, zodat de bloemen zich als een soort mat kunnen verspreiden, tot het hele plein wordt overschaduwd door madeliefjes en alle kinderen fijn bloemenkransen kunnen maken. Al met al best een bijzondere bloem, nietwaar? Maar als u nu denkt, hoe kan het zo zijn? Tja…