Kent u ‘het geheim van het Arnhemplein’? Zo heet het gedicht dat op de muur staat onder het tunneltje tussen het Enschedepad en het Arnhemplein. Het is geschreven door beeldend kunstenaar Saskia Burleson, die in Almere woont. Voor het geval u het nog niet kent, zal ik het even voordragen:

Er was een plantje op ’t Arnhemplein

Een madelief om precies te zijn

Die tot aan het einde van de zonneschijn

Net als alle anderen wilde zijn

Maar met het vallen van de nacht

Had het bloempje zich bedacht

Als ieder ander slapen tracht

Waakt dit bloempje tot in de nacht

De maan genoot in stille pracht

Van dit madeliefje zijn aandacht

Zo groeide het plantje dag en nacht

Wat hem tot grote hoogten bracht

Tot slot overschaduwde hij alles op het plein

En werd zo de muze voor de maneschijn

En als men nou vraagt hoe kan het zo zijn

Tja dat is het geheim van het Arnhemplein

Wat een sprookjesachtig gedicht over een prachtige bloem. Volgende keer als u door de tunnel loopt, moet u er even bij stilstaan, er staat ook een mooie tekening bij.  Zelf ben ik gek op madeliefjes. Ze staan zo lief en vrolijk tussen het gras. En je kunt er mooie bloemenkransen van maken. Regelmatig krijg ik een bosje madeliefjes van één van mijn kinderen. Die ik dan trots, in een borrelglaasje, op tafel zet. Zo’n klein bloemetje, zo’n groots gebaar van liefde.

Wist u dat een madeliefje niet maar één bloemetje is? Wat we een bloemetje noemen, is in feite een bloemhoofdje, dat bestaat uit twee soorten minibloemetjes. Het gele hartje bestaat uit kleine buisbloemetjes, met daaromheen een krans van witte lintbloemen. Als je met een loepje of vergrootglas naar het madeliefje zou kijken kan je het zien. Hetzelfde geldt trouwens voor haar grotere nichten de zonnebloem en de margriet, ja ze zijn familie. En ook de paardenbloem hoort bij de familie, maar die heeft dus alleen maar lintbloemen.

Het gedicht vertelt dat het madeliefje niet slapen wil, en weet u, dat is waar. Madeliefjes kunnen bijna het hele jaar door bloeien, van februari tot en met oktober, en soms zelfs tijdens een zachte winter, het hele jaar door. Bovendien kan zij zichzelf klonen, zodat de bloemen zich als een soort mat kunnen verspreiden, tot het hele plein wordt overschaduwd door madeliefjes en alle kinderen fijn bloemenkransen kunnen maken. Al met al best een bijzondere bloem, nietwaar? Maar als u nu denkt, hoe kan het zo zijn? Tja…

Door Kim

Mijn naam is Kim, en ik woon sinds 2013 met heel veel plezier in Stedenwijk samen met mijn man en twee kinderen. Ik werk als paleo-ecoloog bij een archeologisch adviesbureau. Dit betekent dat ik bij opgravingen onderzoek hoe de natuur er in een bepaalde tijd uitzag, of wat mensen aten. Met mijn stukjes in De Stedenwijker hoop ik buurtbewoners te verwonderen over de natuur in onze buurt. Want die is mooi en daar moeten we samen voor zorgen.