Muur met schilderingen van verschillende vlinders.

Precies een jaar geleden schreef ik over de natuurmuur. De prachtige graffiti muurschilderingen, gemaakt door Joost Zwanenburg. Inmiddels heeft de kunstenaar niet stilgezeten en nog veel meer muren opgeluisterd met prachtige schilderingen van vogels, vissen, kikkers en insecten. Bij het haventje kunt u nu bijvoorbeeld de baars, de groene kikker en de meerkoet bewonderen.

Een stukje verderop, in het tunneltje bij het Ermelopad, valt ook een hoop moois te bewonderen. Zo staan er onder andere een roodborstje, een ekster, een ijsvogels en de voor Almere toch wel iconische lepelaar, we hebben er ten slotte een natuurgebied naar vernoemd, op de muur. De Nederlandse populatie lepelaars is volgens de vogelbescherming uniek, omdat ze in andere landen nauwelijks broeden. Ze broeden in moerassige gebieden, met dichte rietkragen. Ze eten kleine visjes, amfibieƫn en insecten.

Ten slotte staan er aan het eind van de Oeverpromenade een paar prachtige vlinders, en een waterjuffer op de muur. Van links naar rechts ziet u een dagpauwoog, een kleine vos, een citroenvlinder. Om de hoek staan nog een waterjuffer, de koninginnenpage en de atalanta (zie uitgelichte foto). De koninginnenpage kwam vroeger vooral in het zuiden van het land voor, maar door de steeds warmere zomers wordt de soort steeds noordelijker gezien. Als u meer over deze vlinders wilt weten, kunt u eens op de site van de Vlinderstichting kijken.

Ik ben een groot fan van natuur in kunstvorm, of kunst in natuurvorm, het is maar hoe je het bekijkt. Want als je bijvoorbeeld naar die prachtige vlinders kijkt, dan zijn het kunstwerkjes op zich. En de natuur zit vol met zulke kunstwerkjes. Door ze op de muur uit te vergroten en aandacht te vragen voor hun schoonheid, wordt men zich ervan bewust hoe bijzonder de natuur is, en hoe zuinig we erop moeten zijn. Want iedere soort speelt een unieke rol in het ecosysteem en we hebben ze allemaal nodig.

Foto’s: Kim Olaya

Door Kim

Mijn naam is Kim, en ik woon sinds 2013 met heel veel plezier in Stedenwijk samen met mijn man en twee kinderen. Ik werk als paleo-ecoloog bij een archeologisch adviesbureau. Dit betekent dat ik bij opgravingen onderzoek hoe de natuur er in een bepaalde tijd uitzag, of wat mensen aten. Met mijn stukjes in De Stedenwijker hoop ik buurtbewoners te verwonderen over de natuur in onze buurt. Want die is mooi en daar moeten we samen voor zorgen.